Fy, Disney!

I dag så jeg og min kjære Ringeren i Notre Dame. Jeg hadde ikke noe forhold til denne filmen fra før. Selv om jeg vagt kan huske at jeg har sett den før. Jeg satt med haka i fanget det meste av filmen. Det er helt horribelt hvor hjerterå en film rettet mot barn kan være! La oss for all del ta et eksempel:

Jeg vil da ikke at mine barn skal få innprentet fra vår alles kjære Disney at man har lov å være så stygg mot sine medmennesker! I tillegg er filmen stappfull av styggord om sigøynere og ganske så mange scener som skremmer vannet av meg den dag i dag. Det synges om helvetes flammer, de brenner damer på bål, torturerer mennesker for informasjon og bevisst brukes undertrykkelse og mobbing for å holde noen under sin makt. Jeg er kanskje litt overfølsom, men en plass går også min grense. Filmen fikk meg jo selvsagt til å gråte. Den har jo noen veldig søte øyeblikk og treffer meg rett i hjertet. Men barnefilm? Ikke i mine øyne.

Nå er ikke dette den eneste filmen Disney har produsert som kanskje har litt for voksne scener og språk i mine øyne. Vi kan jo for eksempel titte innom Løvenes konge 2. En nydelig film som jeg har sett rundt tredve ganger. Mest fordi jeg var stuck på hytta med den som eneste vhs en hel påske der snøstormene ikke ville gi seg. Men også fordi den er skikkelig søt. Sånn om man klarer å se bort fra den noe rasistiske undertonen og lettere drøye mobbingen av en av de unge løvene. Det kommer godt fram i denne sangen:

Det er ikke snakk om særlig barnevennlige ord som brukes heller. Her sparer vi ikke på kruttet. Sånn om man skulle være usikker så er de mørke løvene slemme og må for alt i verden støtes ut og spyttes på. En fin måte å lære barna våre at rasistiske holdninger er kjekt å ha og at vi for all del ikke må leke med de som ser annerledes ut enn oss selv.

Jo, også må vi jo ikke glemme Pocahontas. Der får vi virkelig ta og føle på det stygge som ligger i oss mennesker når vi blir konfrontert med det ukjente. Det er en film stappfull av fordommer og fremmedhat, stygge ord og styggere handlinger. Denne sangen viser jo mye av dette:

Jeg skjønner jo at målet til Disney mest sannsynlig er å lære barn at slike holdninger er feil, at det er en måte å få fram i klartekst hvor feil det er å behandle medmennesker som dyr og mennesker gjør i de forskjellige Disneyfilmene. Likevel kjenner jeg på hvor rått det er at vi allerede som ganske små barn ser og hører slike fortellinger som Disney formidler. Og den stakkars ringeren i Notre Dame ble rett og slett litt for mye for meg. Jeg er glad jeg ikke så den som liten. Da jeg så Skjønnheten og udyret første gang lå jeg under bordet og gråt mine såre tårer. Jeg syns det var helt forferdelig at de var så stygge mot udyret. Jeg er ei som tar og føler veldig på det som skjer på skjermen og hadde helt sikkert blitt traumatisert for livet om jeg ble utsatt for Ringeren i Notre Dame da jeg var liten frøken. Jeg ble småskada av å se den i en alder av 26. Barnefilm. Ja, særlig! Fy, Disney!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits