Den lyshårede bomberen.

Etter å ha lest følgende artikkel i Dagsavisen må jeg si noen ord:

"Nå ligger dere jævlig tynt an!" 

Da meldingene om bombeangrepet i Oslo fortsatt var ferske og vi ikke ante hva som ville komme var det mange som var svært raske med å trekke konklusjoner. De sparte ikke på skjellsord og sterke meninger der de hyttet med neven mot disse "jævla muslimene som angriper landet vårt". Noen var så brennsikre i sin sak at de brølte ut sin vrede mot den sittende regjering som lot alt dette "pakket" slippe inn og de samlet seg i sinne og mente at nå, nå får vi igjen fordi vi hjelper andre land økonomisk. Og svaret? Svaret var å stemme FRP. Midt oppe i det tragiske som hendte prøvde folk å rekruttere FRP-ere landet over.

Det kommer inn meldinger om at folk spytter på alle som måtte våge å være så frekke at de har en annen hudfarge. Det meldes at mennesker blir banket opp fordi de er grusomme nok til at de ikke ser norske nok ut. Det meldes om muslimer som blir truet fordi de står bak bombingen av Oslo. Men så. Så skjer det noe som forandrer hele undertonen. 
Det  viser seg altså at ugjerningene er begått av en muslimhatende motstander av det flerkulturelle samfunnet.. En mann med stålblå øyne og blondt hår. Og flere av de hyttede nevene faller mot bakken. Den vreden folk så tydelig har rettet mot alle med et snev av annen hudfarge eller annen religion - den vreden tystner. Og plutselig ligger ikke svaret hos Siv Jensen. Eller hos noe annet parti. Plutselig er dette en gjerning som hvisker ut grensene mellom de politiske parti. Plutselig står alle de politiske lederne skulder mot skulder og sier med urokkelig røst at dette, dette har INGENTING med politiske parti å gjøre. Ondskap tilhører intet parti.

I en uoversiktlig og skrekkslagen stund er det kanskje forståelig at reaksjonene er mange og svært forskjellige. Men vi lever i Norge. Et land der vi ikke bare er nordmenn med blå øyne og blondt hår. Vi er nordmenn med alle hudfarger, nordmenn med alle hårfarger, nordmenn med alle øyenfarger. Felles for oss alle? Vi er nordmenn!

Det er fint å se at de som trakk fram hatet som sin første reaksjon, de som reagerte med fremmedfrykt og trusler, de har måttet spise ordene sine. Og etter å ha fått tenkt seg om har de fleste funnet fram følelsene som heldigvis de aller fleste har møtt situasjonen med. Varme, kjærlighet, omsorg - uten fokus på religion eller hudfarge. 
Men er det ikke forferdelig urettferdig? At vi tillater oss å tråkke på våre medmennesker, våre norske brødre og søstre fordi vi er redde på grunn av hudfargen deres? På grunn av religionen deres? 

Hvorfor er det ikke da naturlig å spytte på alle med lyst hår og blå øyne nå som vi vet hvem han er? Hvorfor skal vi ikke da banke opp alle som ser ut som han? Alle som har samme bakgrunn som han? Fordi det er en enkeltmann som står bak? Fordi vi selvsagt ikke kan straffe alle for noe bare en mann har gjort?

Er det ikke nettopp det vi gjør mot ALLE med en annen hudfarge og en annen religiøs bakgrunn når vi trekker slike konklusjoner som flere gjorde de første timene etter at Oslo ble bombet? Ved å gå ut fra at hele folkeslag, alle med en spesiell religiøs tilhørighet står bak grusomme handlinger, viser vi et fremmedhat og en uvitenhet som viser at vi har langt igjen å gå. Nå har det kommet noe godt ut av udåden som ble gjort mot oss alle på fredag. Vi står sammen. Vi holder hender. Vi er blinde for utseende, vi er blinde for hvilke politiske parti folk stemmer, vi ser bare medmennesker. Vi viser omsorg og vi bryr oss oppriktig om hverandre. Heldigvis. Det viser at det er håp for oss. Det viser meg at vi heldigvis tar bedre vare på hverandre enn jeg fryktet de første usikre timene...

2 kommentarer

Ingrid Blømacher

26.07.2011 kl.11:47

Veldig veldig enig med det du skriver her Pia. Jeg tenker det samme som deg, og jeg ble faktisk kvalm av de som nærmest dres frp valgkamp på fredagen.

Prinsesse Grønn

26.07.2011 kl.13:30

Ingrid Blømacher: Jeg kjente mye på sinne og frustrasjon da jeg så statuser på facebook som var politisk ladede og med en veldig rasistisk undertone. Det er så urettferdige konklusjoner som trekkes av uvitende mennesker.

Skriv en ny kommentar

hits