Max Manus.

Nå har jeg vært dum nok til å la Redaksjon1 surre på tven min. Jeg burde ha forbud mot slikt. Ikke fordi jeg misliker slike debattprogrammer, men fordi jeg innimellom presterer å bli så provosert at jeg faller i staver.
Dette programmet endte opp med å provosere meg på en slik måte. Noe som da må ut  her. Mest fordi jeg bombarderte min kjære med meningene mine om dette på msn og fant ut at det kanskje var best å skrive av meg irritasjonen et annet sted.

Ja. Nå har ikke jeg sett filmen om motstandshelten Max Manus. Jeg skal se den. Ikke bare fordi jeg liker filmer som omhandler andre verdenskrig. Men også fordi Aksel Hennie er en av mine absolutte favoritter av de norske skuespillerne som for tiden surrer på de fleste filmer som lages i landet.

Jeg vet sikkert også for lite om krigen til å kunne uttale meg om dette, derfor velger jeg å ikke gå særlig i dybden her, men heller fortelle MIN mening om alle debattene rundt filmen om Max Manus.

Jeg forstår ikke hvorfor det er så nødvendig å knuse alt godt som lages i landet vårt. Her har noen prestert å lage en film som viser seg å bli mer populær enn så og si alle filmer dette landet noensinne har produsert. Og hva skjer, jo, det må på død og liv tråkkes ned i dritten. Hvorfor er det slik? At Janteloven fortsatt er så gjeldende i et land som burde ha kommet såpass langt at vi heller gir hverandre et klapp på skuldra enn et slag i trynet.

Nå var ikke engang foreldrene mine påtenkt da andre verdenskrig herjet landet vårt, og også derfor føler jeg det blir feil av meg å si noe om hva som var riktig eller ikke under krigen. Ikke forstår jeg hvordan noen andre kritikere som helt klart ikke var sperm i pungen på sin far under krigen engang kan kalle det Max Manus og hans vennegjeng gjorde under krigen for guttestreker. Guttestreker som ble utført mot tyskerne. Guttestreker som fikk flere av dem torturert. Guttestreker som gjorde at flere av dem mistet livet. Nå vet ikke jeg helt hva disse kritikerne mener guttestreker er, men i mine øyne er det annet enn guttestreker som ender i tortur og død.

Og hva vet disse kritikerne om hva som gjorde at Max og hans gjeng fikk traumer og hva som gjorde at de sleit etter krigen? Kan de virkelig oppriktig talt komme med uttalelser om at det ikke er guttestrekene som kommer fram i filmen som har vært med på å gjøre det smertefullt å være disse mennene etter krigen?

Jeg har ikke opplevd noen krig. Heldigvis. Jeg tror jeg ville vært elendig i en krig. Jeg hadde enten vært en av de som ble først drept, eller jeg ville gravd meg ned og ikke turt å stikke hodet fram igjen før to år etter at en eventuell krig er over. Så i mine øyne er motstandsgjengen som profileres i filmen virkelig helter. De var tøffe. De stod imot stormakta. Klart, nå var det svært mange flere enn de som viser seg i filmen som var med på å gjøre en god jobb for Norge. Men kom ikke å fnys av noen av dem av den grunn mener nå jeg. Hyll dem som heltene de er. Eller kom dere ut i krig så dere kan få se hvor tøff dere hadde vært mot en slik stormakt som tyskerne var under andre verdenskrig.

Det må bli slutt på at Janteloven absolutt må piske alle som gjør noe bra eller presterer noe her i landet.

manusgammelbrod604269f
-Max Manus og Gunnar Sønsteby

3 kommentarer

larsvegard

14.01.2009 kl.21:24

Janteloven er en uting. Der er jeg helt enig med deg. Og så lenge ikke filmer påstår å være nøyaktige gjenskapninger av fortida, har jeg ingenting imot at man tar seg kunstneriske friheter. At folka bak Max Manus ikke innrømte at de hadde gjort om detaljer i historien med en gang var ganske teit av dem, men nå som de har gått med på at ting ikke er hundre prosent autentisk skjønner jeg ikke hvorfor folk skal fortsette å gnage på dette hele tida.Jeg har heller ingen stålkontroll på krigshistorien, men jeg føler meg ganske sikker på at motstandskampen var mer enn guttestreker, selv om den kanskje ikke var så viktig som en del kan påstå.

Christine

14.01.2009 kl.21:25

Janteloven halleluja! Norges spesialitet.Max Manus er verd

kinoturen, rett skal virkelig være rett. Til tross for at det var "barnestreker og fanterier" så gjorde iallefall den motstandsbevegelsen noe, ikke sant? De satt jo ikke bare rundt og ventet på bedre tider. Men om du skal se den vel og merke, er "Det vil helst gå godt - Det blir alvor" (boken) vel verd å lese først. =)

Prinsesse Grønn

14.01.2009 kl.21:35

Jeg er veldig enig med deg, kjæresten min. <3Takk for tipset, Seigedamen. Boktips tar jeg imot med takk. :)

Skriv en ny kommentar

hits